HET NIEUWE WIELRENNEN, GAAAAAAAP
zon 17 jul 2011
Het nieuwe wielrennen, gaaaaaaap
Vlakke etappe vandaag, groepje weg, teruggepakt, massasprint, Cavendish zegt dank u, veel meer valt er niet te zeggen. Nou ja....niet alleen bij de NOS hadden ze vandaag de discussie, ook hier intern hadden we hetzelfde. Hoe krijgen we de koers spannender en beter hoe krijgen we weer een koers, want dit soort vlakke etappes is gewoon kijken hoe gras groeit.
Om mee te beginnen is er niets mis met een massasprint. Sterker nog we hebben deze Ronde van Frankrijk een aantal hele mooie sprints gezien dus daar zit het probleem niet. Het probleem is dat er te veel vlakke etappes zijn die te gecontroleerd gereden worden ten behoeve van slechts een stuk of 5 (top)sprinters.
Het is een tendens van de laatste jaren, aan het begin mag er een groepje weg en die mogen een voorsprong hebben van een minuut of 4 tot 6, een gat groot genoeg waardoor de rest van de avonturiers het niet meer gaat proberen en het peloton een soort van semi-rustig aan kan gaan doen tot ongeveer 50 kilometer voor de streep. Dan gaan de ploegen van de sprinters serieus tempo maken en een kilometer of 5 tot 10 voor de streep wordt de ploeg gepakt, wint de Fransoos uit de kopgroep de prijs voor meest strijdlustige renner en mag Cavendish het afmaken.
En dat is nu precies het probleem. Cavendish (en al zijn andere collega’s) mag zijn kunstje te vaak opvoeren. De Tour gaat over heroïek, heldendaden, man tegen man gevechten en een massasprint heeft alleen het laatste. Was het vroeger dan beter? Het is natuurlijk ook saai om Eddy Merckx elke keer 20 minuten voor het peloton zien te finishen. Maar tot een jaar of 10 geleden hadden kopgroepen nog wel een kans het te halen, maar toen mocht men ook veel vaker veel meer wegrijden. Voorsprongen van 15 tot 25 minuten waren geen uitzondering en dan gebeurde het vaker dat het peloton te laat op gang was gekomen en het voor de aanvallers loonde.
Maar tegenwoordig met GPS, transponders en TV in de auto`s is het veel makkelijker te koers te regisseren. Daarbij komt dat ploegen als Rabobank en Leopard zo vreselijk met het klassement bezig zijn / waren dat mannen als Mollema, ten Dam, maar ook Cancellara niet mee mogen doen in de aanval en zeker een man als Fabian Cancellara zou met 6 minuten voorsprong nog wel eens voor een verrassing kunnen zorgen en de ploegen van de sprinters bouwen helemaal hun ploeg om de sprinter heen en offeren die ploeg op voor het controleren voor dat ene spannende moment aan de streep. Terecht dat ze dat doen, want de Tour is fietsen om het grote geld is en er zijn veel van dit soort etappes dus neem je sprinters mee in plaats van een ploeg als VacanSoleil die vooral aanvallers mee hebben genomen. Mooi in beeld gereden, maar uiteindelijk niets. OK, als Hoogerland niet in het prikkeldraad had gehangen had hij een goede kans gehad op de etappewinst.
En daar zit denk ik ook, een deel van, de oplossing. Een Touretappe overwinning wordt gezien als een overwinning in een klassieker, maak de etappe dan ook zo zwaar als een klassieker. Hoe vaak wint er nu een sprinter in een klassieker. Niet vaak maar soms wel. De 9e etappe was een voorbeeld van een vrij pittige etappe, allemaal kleine rotbergjes en jawel de kopgroep bleef voor, de aanval loonde. Ook de 6e etappe bijvoorbeeld, die waar Hoogerland voor het eerst de bergtrui pakte was hier een voorbeeld van. Dit werd wel een sprint, maar dat hing er wel om en als je een hele serie van dat soort etappes hebt dan zal echt niet elke dag een massasprint worden en zullen ploegen meer voor de aanval kiezen.
Als er meer voor de aanval wordt gekozen krijg je ook weer wat er vroeger gebeurde, toen groepjes nog 25 minuten weg mochten rijden, namelijk dat er in het eerste uur of nog langer hard wordt gestreden om überhaupt weg te mogen. Gewoon twee uur spannende koers, helaas zagen we dat nooit want de uitzending begon een stuk later als de groep al weg was, maar daar kan van geleerd worden. Gewoon eerder beginnen met uitzenden.
Andere mogelijk oplossingen zijn om ploegen in te korten naar maximaal 5 man. Er zijn dan minder renners over om te controleren hetgeen de kansen van de avonturiers vergroot in het man tegen man gevecht tussen ontsnappers en peloton. Kleinere ploegen zorgen ook voor minder stress tussen alle klassementsrenners die ook vooraan willen zitten in het gedrang waardoor de kans op rare valpartijen ook wordt gededuceerd. Bovendien kun je meer ploegen mee laten doen. 25 ploegen van 5 man zijn nog altijd 65 renners minder dan nu.
Wat ook wel wil helpen is om zo snel mogelijk in de Ronde een zware bergetappe te doen en niet pas na elf dagen. Een proloog de Tourmalet op en het klassement staat meteen. De kopmannen die gefaald hebben kunnen zich gaan richten op dagsucces, waardoor er ook nog een grote mannen in een kopgroep kunnen zitten en of zijn helpers meer vrije hand hebben.
Nog een voorbeel, maar wat nooit gaat gebeuren, is waar ik al eerder voor pleitte deze Tour, het volkomen vrijgeven van doping. Voor de start moet de renner aangeven wat hij gebruikt heeft ter bevordering van zijn herstel, of als boost voor de dag die komen gaat. Van alle drugs wordt vervolgens in beeld gebracht wat het met je doet, positief als negatief, dus ook alle bijwerkingen. Spektakel verzekerd en je bent gelijk van het slechte imago af, want het gebeurt dan openlijk.
Ik wil weer strijd zien en niet een inslaapval etappe als vandaag, het enige voordeel was dat ik dit stuk heb kunnen schrijven, want ik had er alle tijd voor. Mark gefeliciteerd met je 19e etappe overwinning.
Overige Ronde van Frankrijk Blogs
Ben ik in beeld
zat 26 jun 2021. Ben ik in beeld met mijn “hup Opa Oma” stukje karton. Echt waar tegen de muur zetten dit soort randdebielen. Waar ben je dan in godsnaam mee bezig. Jezelf lekker belangrijk vinden en geen idee hebben van hoe dichtbij en hoe snel een peloton gaat. Ik hoop dat ze met naam en toenaam morgen in de krant staat en dat haar een levenslang gebiedsverbod wordt opgelegd en dat ze aansprakelijk wordt gehouden voor alle geleden schade.
Lees meer.
Erik mag eindelijk met pensioen
zon 7 jul 2019. Na 30 jaar is Erik Breukink eindelijk verlost van de jaarlijkse interviews met de vraag of hij dit jaar dan wellicht afgelost gaat worden als laatste Nederlandse gele trui drager. Eindelijk mag Erik met pensioen want niet Dylan Groenewegen, maar zijn lead out man Mike Teunissen mag morgen in het illustere geel starten.
Lees meer.
Nederlands moraal glijdt als pudding langs de alpen
vr 22 jul 2016. Op de dag dat Kelderman in de aanval werd verwacht, Mollema het podium zou gaan verdedigen of zelfs voor het geel gaan ging alles volledig niet volgens plan. Kelderman heeft niet eens geprobeerd erbij te zitten, Dumoulin kwam zeer ongelukkig ten val en brak een pols en moet vrezen voor zijn Olympische (gouden) medaille en Mollema kwam ten val en kwam niet meer terug bij de rest der favorieten. Wat een zwarte dag voor het Nederlandse fietsen. Lees meer.
Waanzin op de Ventoux
don 14 jul 2016. Tomas de Gendt zorgde voor nieuw Belgisch succes. In de strijd op de bollentrui en de dag overwinning mocht de kopgroep het uitmaken na een valpartij in het jagende Peleotn waar Froome bij betrokken was. Lees meer.
Froome en Sagan flikken de sprinters
woe 13 jul 2016. Mooie koers gezien de laatste dagen, na de rustdag een dag voor de avonturiers en uiteraard zat Sagan daarbij. Echter iedereen was tegen hem en hij speelde zijn kaarten slecht uit en werd weer eens tweede. Vandaag een ‘simpele’ sprintetappe. Het kopgroepje was maar 2 man en door de waaier angst in het peloton reed iedereen veel te hard om hun posities te houden. Achterin het peloton brak het nogal vaak en werden de koplopers al op 70 km gepakt. Lees meer.
Nederlands succes in Nederlands weer
zon 10 jul 2016. In de aanloop van de laatste klim knalde Tom Dumoulin weg uit de kopgroep en begon aan een tijdrit bergop in stromende regen en hagel. Tom Dumoulin neemt hiermee plaats in een select rijtje Nederlandse renners die in alle grote rondes een etappe gewonnen heeft. Lees meer.
Coupe de Greg
vr 8 jul 2016. Op de dag dat Greg van Avermaet het maar moest zien of hij het geel mocht houden, gaat hij doodleuk in de aanval en wist hij met de kopgroep weg te komen. Lees meer.
Geen halve finale, wel een rit en Geel
don 7 jul 2016. Op de dag dat België de halve finales had moeten spelen hebben ze een neiuwe troost in Greg van Avermaet. De Belg zat samen met 2 landgenoten in de kopgroep die ruim een kwartier pakte op het peloton. Daar waar Pauwels af moest haken, behalve de Gendt en Avermaet over om de truien te verdelen. Lees meer.